27.8.08

Predloženi zaključci za usvajanje Parlamentu FBiH

Kao rezultat diskusija u Parlamentu FBiH, poslanik Kerim Lučarević je ispred kluba poslanika BPS-SH predložio brojne zaključke na usvajanje Parlamentu, od kojih izdvajamo najznačajnije:

1. Da Federalna policija dosljedno izvršava svoje nadležnosti za koje postoji usvojena zakonska regulativa.


2. Da u okvirima policijskih struktura naležni dosljednu pažnju posvećuju profesionalnom usavršavanju i unaprijeđenju stručnosti kadrova Ministarstva unutarnjih poslova za razne oblike kriminaliteta.

3. Licima iz kriminalnog miljea, koji su spoljni „saradnici“ Policije, da se izvrši njihova revizija, ta da ista budu sankcionisana u skladu sa zakonom.

4. Zadužuje se Vlada FBiH i nadležno Ministarstvo pravosuđa da hitno obezbijedi smještaj za najteže oblike maloljetnih pestupnika, kao i za stvaranje normalnih uslova za izdržavanje kazne u već postojećim kaznenim uslovima.

5. Zadužuje se Vlada da poduzme sve mjere putem svojih resora u cilju otklanjanja nedostataka navedenih u Izvještaju o radu Federalnog pravobranilaštva za 2006. godinu, a kojievidentno spriječavaju Pravobranilaštvo da obavlja svoju zakonsku obavezu.

6. BPS-SH predlaže da se oformi parlamentarna komisija koja će pratiti rješenje problema iz oblasti vojne imovine, jer je riječ o državnoj imovini s kojom se adekvatno ne postupa.

7. Zadužuje se Vlada FBiH da predloži Parlamentu FBiH rješenje dosadašnjeg višegodišnjeg duga javnih preduzeća i javnih ustanova koji se procjenjujuna desetine miliona KM za neuplaćen obaveze za penzionersko osiguranje.
Rješenje mora biti sistematski provedeno prije primjene reforme penzionog sistema, što je važan preduslov i značajna osnovna za izradu kvalitetne strategije penzionog sistema.

8. Niz zaključaka donesenih zajedno sa klubom poslanika SDP BiH, a koji se odnose na reviziju privatizacije:

Predstavnički dom Parlamenta FBiH nalaže Vladi Federacije da:

a) Uradi i dostavi u parlamentarnu proceduru Zakon o reviziji privatizacije.
b) Uradi i dostavi u parlamentarnu proceduru cjelovite izmjene i dopune postojećeg Zakona o privatizaciji, koje će posebno regulisati položaj i ulogu Agencije za privatizaciju.
c) U narednim etapama privatizacije, kod prihvatljivih komercijalnih i kod javnih kompanija iz nadležnosti Federacije BiH, osigurati prenos dijela dionica do visine od 10% dioničke glavnice, besplatno na svakog punoljetnog građana FBiH.
d) Isključiti iz privatizacije elektroenergetski sektor i rudnike.
e) U telekomunikacijskom sektoru izvršiti privatizaciju telekom operatera u prvoj fazi maksimalno 30%. U fiksnoj telefoniji iz privatizacije isključiti kapacitete infrastrukture.
f) Posebnim zakonom predvidjeti stečaj za komercijalna preduzeća iz naadležnosti Federacije koja se ne privatiziraju u naredne tri godine.
g) Posebnim zakonom PIF-ove iz tranzicijske forme definirati kao potpune investicijske fondove koji trebaju dati impuls razvoju preduzeća.


Nema komentara: