27.8.08

Kratak izvod pojedinih izlaganja poslanika Kerima Lučarevića

Četrnaesta sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH 16.07.2008. godine

Pozdravio bih predsjedavajućeg i sve prisutne, želio bih postaviti jedno pitanje vezano za penzionisanje vojnih osiguranika Armije RBiH VFBiH. U nedostatku zakona o penzionisanje vojnih osiguranika, pod pritiskom međunarodne zajednice o smanjenju brojnog stanja VFBiH od 2000. godine do danas Vlada FBiH je donijela tri uredbe.

Prva uredba o povoljnijim uvjetima za sticanje prava na starosnu penziju vojnih osiguranika VFBiH, objavljenog u («Službenim novinama FBiH» broj: 2 od 24.01.2000. godine). Tu su navedeni uslovi za sticanje prava po ovoj uredbi član 3., druga uredba o povoljnijim uvjetima za sticanje prava na starosnu penziju vojnih osiguranika VFBiH objavljenog u («Službenim novinama FBiH» broj: 18 od 03.04.2003.). Zakon o službi u VFBiH poglavlje V penzijsko-invalidsko osiguranje vojnih osiguranika objavljen u («Službenim novinama FBiH» broj: 34/20 od 26.06.2004. godine). Ovaj zakon je donio Parlament FBiH i uređuje prava za sticanje prava na starosnu penziju pod povoljnijim uvjetima.
Zakon o službi u Oružanim snagama BiH poglavlje V penzijsko-invalidsko osiguranje vojnih lica objavljenog u («Službenom glasniku BiH» broj: 88 od 20.12.2005. godine) u uslov za sticanje prava na starosnu penziju po ovom zakonu su regulisani čIanom 45., 46., 47., 48., 49. i 53. Ovaj zakon je donio Parlament BiH koji reguliše sticanje prava iz PIO vojnih lica Oružanih snaga BiH.

Uredbu o sticanje prava na starosnu penziju pod povoljnijim uvjetima pripadnika bivše Vojske FBiH objavljena u («Službenim novinama FBiH» broj: 75 od 04.12.2006. godine) Vlada ovu uredbu tri puta dopunjava i mijenja. Prva izmjena uredbe objavljena je u («Službenim novinama FBiH» broj: 78 od 29.08.2007.), druga izmjena u («Službenim novinama» broj: 89 od 12.12.2007.) i treća izmjena u («Službenim novinama FBiH» broj: 31 od 02.06.2008.). U ovim izmjenama i dopunama Uredbe teško se može snaći i najveći poznavaoci prava, osim onih koji su ove izmjene i dopune pisali.

Vlada FBiH je na jedan smišljen način, prilagođavajući određenim kategorijama vojnih osiguranika, derogirala zakon o penzionisanju vojnih osiguranika koji je Parlament FBiH usvojio Zakon o službi u Vojsci FBiH. U drugoj izmjeni Uredbe broj: 89 od 12.12.2007. u članu 1. penzijski osnov od 5 godina, prosjeka utvrđenog zakonom odnosno uredbom umanjeno na godinu dana, zadnju godinu po kojoj vrši obračun penzije. Trećom izmjenom Uredbe broj 31 od 02.06.2008. godine Vlada proširuje pravo odredenim kategorijama vojnih osiguranika, brigadirima i generalima. Na ponovno penzionisanje i sticanje prava po ovoj uredbi gdje im se penzijski osnov od 5 godina zamjenjuje jednom godinom, a to pravo su već ostvarili po Uredbi iz 2000. godine, Uredba II iz 2004. Godine, Zakon iz 2004., odnosno Zakon o penzionisanju vojnih lica iz 2005. godine. Vlada vojnim osiguranicima, brigadirima, generalima koji su ovo pravo ostvarili po navedenim uredbama i zakonima, prije 4 odnosno 8 godina omogućava da se ponovo penzionlšu, dva puta po istom osnovu u 2008. godini, po penzijskom osnovu od godinu dana i platom vlšeg čina pripadnika OS u 2007. Godini. Te plate nikada nisu primili niti je za njih plačen doprinos za PIO. Dok drugima od narednika do pukovnika po istim propisima nije omogućeno gdje Vlada svjesno vrši diskriminaciju i unosi nezadovoljstvo, netrepeljivost i nemir među Ijude. Penzije brigadira, generala ako se utvrde po ovoj uredbi i izmjenama u dopunama Uredbe o isplatnim koeficijentima, premašiće iznos od 2000 KM.


Tražim od Parlamenta da naloži Vladi da povuče ovu uredbu o izmjenama i dopunama Uredba o sticanju prava na starosnu penziju u pod povoljnijim uvjetima broj: 31 od 02.06.2008, godine i predlažem zaključak da se o ovom izjasni Parlament.
Hvala.





Dvanaesta sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH 07.05.2008. godine

Želio bih ispred Kluba BPS-Sefer Halilović ukratko se osvrnuti na Prijedlog poslovanja Željeznica za 2008. godinu. Želim ovom prilikom reći da sam pregled poslovanja jasno pokazuje da je on završio sa prošlu 2007. godinu sa gubitkom od 37 miliona KM, a da ovu godinu on predviša da će završiti poslovanje pozitivno sa 1.700.000 KM dobiti, s tim da Željeznice dobiju 80 miliona podrške od strane Vlade iz Budžeta FBiH.

Više puta sam je lično postavljao pitanje na koje nikad nisam dobio odgovor, na koji način se utvrđuje status najpovlaštenijeg kupca Mittal Steel-a za prevoz usluga od strane Željeznica FBiH. Taj ugovor sa Mittal Steel-om je napravila Vlada, o pitanju prevoza, pitanju plina, el. energije. Nikad nisam dobio odgovor na to pitanje i sigurno je ovo prilika da se od nadležnih iz Željeznica da odgovor na koji način se utvrđuje najpovlašteniji status, jer ukoliko ste pratili dostavljeni materijal ogli ste vidjeti iz analitičkih pokazatelja da u strukturi poslovanja Željeznica za 2008. godinu robni promet predstavlja prihod od 63 miliona KM.

On je prošle godine bio 57 miliona, znači da je to povećanje od 7,1%. Putnički prevoz ima trend rasta negdje oko 15% negdje oko 2.200.000 KM, a ukoliko pratite rashode mogli ste vidjeti da električna energija u poslovanju za ovu godinu predstavlja povećanje za 53%, materijalni troškovi 150% itd. To jednostavno sad stvara određenu sumnju da li povećanje materijalnih troškova u adekvatnoj mjeri predstavlja i prati cijena usluga koju pruža Željeznica i da li su ti prihodi i rashodi usaglašeni.

Ako sada uzmemo samo da 80 miliona iz budžeta se daje za ovu godinu, onda jednostavno to otvara određena pitanja jer to su sredstva poreskih obveznika. Sigurno da mi Željeznicu trebamo podržati, ali u svakom slučaju moramo voditi računa da se tamo radi i posluje pažnjom dobrog privrednika, pogotovu što se radi o javnom sektoru koji je vrlo značajan za kompletnu privredu. Zbog toga bih volio ukoliko je moguće da nam neko to pojasni i da se na neki način možemo opredijeliti odmah ovdje. Hvala.



Nema komentara: