28.8.08


Kerim Lučarević


Rođen je 05.03.1958. godine u Sarajevu. Po zanimanju je diplomirani ekonomista.
Nakon okončanja Ekonomskog fakulteta od 1980. godine zaposlen u firmi „Unis-Holding“ na poslovima zastupanja švedske firme „SKF“ za područje bivše Jugoslavije. Prije rata bio angažovan u Vladi RBiH na poslovima pomoćnika ministra finansija i bio nadležan za budžet RBiH.

Pored Keme Karišika i Sefera Halilovića, jedan je od tri osnivača Patriotske lige.
Iako je, nakon otpočinjanja agresije, imao radnu obavezu u Vladi RBiH, aktivno se uključio u formiranje Armije RBiH. Osnivač je Vojne policije ARBiH. Komandovao je i aktivno učestvovao u ključnim bitkama za odbranu Sarajeva i BiH. U junu 1992. godine je vodio operaciju deblokade sarajevskog naselja Dobrinja.

Budući da se suprotstavio politici podjele zemlje, još 1993. godine je osnovao „Narodnu stranku BiH“ s ciljem da se i političkim putem suprostavi podjeli Bosne i Hercegovine. Na opštim izborima 2002. godine „Narodna stranka BiH“ je od ukupno 55 stranaka koje su učestvovale u izbornoj utrci, dijelila sedmo i osmo mjesto, a 2006. godine se kompletna sa svojim članstvom uključila u stranku „BPS-Sefer Halilović“.

U vremenu 1996. – 1998. godine bio direktor u „Energoinvest-Holding“, nakon čega dolazi na mjesto generalnog direktora kompanije „Energopetrol“.
U vremenu od 1998. do 2001. godine koliko je trajao njegov angažman u ovoj kompaniji, zaposlio je novih 410 radnika, uglavnom demobilisanih boraca i članova šehidskih porodica na novoizgrađenim pumpama „Energopetrola“.
Otvorio 20 novih i obnovio 26 postojećih pumpi koje su bile potpuno devastirane i opljačkane u ratu. Adaptirao naftne terminale u Bihaću, Živinicama, Pločama i Mostaru. Napravio hotel „Maršal“ gdje je uposlio 80 radnika.
Povećao promet „Energopetrola“ za trostruko veći iznos od dotadašnjeg i u tom periodu u budžet Federacije uplatio 300 miliona KM više poreza nego što je uplaćeno u prethodnom periodu. Za vrijeme rukovodstva Kerima Lučarevića „Energopetrol“ je bio najveći uvoznik nafte i naftnih derivata sa najvećim brojem benzinskih pumpi i najrazvijenijom distributivnom mrežom u BiH.

U žestokoj medijskoj kampanji protiv njega u montiranom sudskom procesu „Hotel Maršal“ od strane određenih političkih krugova, na teret mu je stavljena optužnica da je pokušao nezakonito za sebe i „Energopetrol“ priskrbiti imovinsku korist.
Nakon iscrpljujućeg sudskog procesa, svi sudovi i nadležne sudske instance su odbacile sve tačke ove montirane optužnice kao apsolutno neosnovane i oslobodile gosp. Lučarevića svih optužbi.

Nakon opštih izbora 2006. godine profesionalno je angažovan kao poslanik u Parlamentu Federacije BiH i predsjednik je kluba poslanika BPS-Sefer Halilović. Prema ocjeni nevladine organizacije „Centri civilnih Inicijativa – CCI“ za 2007. godinu najaktivnija politička stranka u Parlamentu Federacije je Klub poslanika BPS-Sefer Halilović, o čemu je CCI i zvanično obavijestio javnost i Evropsku zajednicu.
To je još jedna potvrda ozbiljnosti i kvaliteta BPS-Sefer Halilović kao političke organizacije i njenog kandidata gosp. Kerima Lučarevića za načelnika Opštine Ilidža.

Autor je dvije knjige „Osuđeni na pobjedu“ i „Bitka za Sarajevo“ koja je prevedena na sedam jezika.

Nema komentara: