28.8.08

Poslanička pitanja postavljena u Parlamentu FBiH

U dosadašnjem angažamanu u Parlamentu FBiH kao predsjednik kluba poslanika BPS-SH gosp. Kerim Lučarević je u okviru svoga veoma aktivnog rada učestvovao u mnogobrojnim diskusijama, te postavio brojna poslanička pitanja na aktulene probleme. Brojne rasprave i postavljena poslanička pitanja su rezultirala podnošenjem velikog broja amandmana od strane kluba poslanika BPS-SH.

Na dosta postavljenih pitanja gosp. Kerima Lučarevića nikad nije odgovoreno od strane nadležnih službi i osoba zbog nesposobnosti istih i prikrivanja stvarnih činjeničnih stanja.


Broj postavljenih poslaničkih pitanja gosp. Kerima Lučarevića je izuzetno dugačak zbog čega izdvajamo samo najznačajnija pitanja koja su se odnosila na najaktuelniju problematiku u datom momentu:


Pitanja na problem realizacije bolonjskog procesa, stihijskog osnivanja privatnih fakulteta i vjerodostojnosti i kvaliteta njihovih diploma, te samim tim hiperprodukcije nekvalifikovanog kadra:

1. Na koji će se način zavesti red u visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH i koliki je stvarni broj takvih ustanova?
2. Ko vrši kontrolu kadrovskog potencijala nad tim ustanovama i kakve kadrove osposobljavaju?
3. Na koji način će se prevazići ovakva situacija i u kojem roku će se zavesti red u ovoj oblasti?


Pitanja u vezi sporne privatizacije Zeničke željezare:

1. Tražimo odgovor, a koji se odnosi na Ugovor koji je Vlada FBiH potpisala sa „Mittal Stilom“, tj. odgovor šta znači najpovlašteniji kupac električne energije, plina, sirove nafte, transporta željeznicom, te korisnik povlaštenih poreskih olakšica?
2. Kako se obračunava porez za tekuću godinu i šta to znači u apsolutnim iznosima?


Pitanja u vezi rješavanja unutrašnjeg duga FBiH:

1. Da li Vlada FBiH ima podatke o visini unutrašnjeg duga javnih preduzeća o kojima vodi brigu?
2. Na koji način i u kom periodu misli rješavati problem tih dugovanja koja su u visini nekoliko stotina miliona KM, a dio su enormnog velikog unutrašnjeg duga?



Pitanja u vezi zaposlenih u Federalnim institucijama koji ispunjavaju uslove za penziju, a sve u cilju rješavanja problema nezaposlene omladine sa odgovorajućim referencama za te pozicije:

1. Tražimo od Vlade FBiH i svih ministarstava da nam dostave izvještaj koliko imaju penzionera, a stekli su uvjete za redovnu penziju, a i dalje se nalaze u radnom odnosu!
2. Tražimo da nam MUP FBiH dostavi prema njihovoj sistemaizaciji da li imaju i koliko ljudi se nalazi na radnim mjestima za koje nemaju adekvatnu stručnu spremu!


Pitanja u vezi rješavanja problema zapošljavanja diplomiranih kriminalista koji su kroz proteste tražili svoje pravo na posao:

1. Molim Vas da mi MUP FBiH dostavi izvještaj koliko uposlenih je steklo uvijete za penzionisanje, da li imaju i koliko uposlenih koji po sistematizaciji trabaju posjedovati stručnu spremu, a isti poslove obavljaju sa nekom (nižom) stručnom spremom?!


Pitanja u vezi akcije ukidanja rada na crno:

1. Molimo da nam se dostave podaci o neizmirenim obavezama prema radnicima u Javnim preduzećima u kojima je je Federacija vlasnik 50% i više kapitala?!
2. Da li su od Vlade FBiH u aktivnostima provjere radnika na crno obuhvaćene i javne ustanove, jer evidentno je da je veliki broj javnih ustanova ne izmiruje svoje zakonske obaveze?
3. Ako jeste šta je poduzeto protiv istih?
4. Ako nije postavljamo pitanje zašto nije?


Pitanja u vezi vojne imovine kojom gazduje FBiH i godišnjeg zakupa prosotrija za potrebe Vlade FBiH:

1. Zanima me spisak vojne imovine koju na određeni način razbija Federalni parlament uz sprovođenje korištenja iste od strane Vlade. Gdje se ta imovina lokacijski nalazi?
2. Na koji način se se određenim udruženjima građana ta imovina daje značajno na raspolaganje i koji su kriteriji koji se prmjenjujuda bi neko mogao da gazduje tom imovinom?
Tražim informaciju koliko se godišnje plaća zakup iznajmljenih prostora koje koriste razne službe Vlade jer je sigurno da se radi o značajnoj sumi, a mi smo sada u prilici da možemo određene objekte adaptirati, prilagoditi funkciji i uštedjeti značajna sredstva koja se mogu preraspodjeliti u druge namjene?

Nema komentara: