27.8.08

Deseta sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH 26.02.2008. godine

Pozdravljam sve prisutne i ispred Kluba BPS-Sefer Halilović želio bih postaviti jedno poslaničko pitanje. Uvod za ovo pitanje smo dobili poslaničkim pitanjem na prethodnoj sjednici, koje je glasilo: Koliko u resornom Ministarstvu energetike postoji firmi koje imaju neuplaćene doprinose za penziono osiguranje? Dobili smo odgovor da je postupak davanja odgovora na naše pitanje u toku.

Mislimo da oni još uvijek nemaju konačnu informaciju, te smatram da nije u redu da jedno ministarstvo, a vjerovatno su takva i ostala, i njegove stručne službe do danas u ovih 15, 16 godina ne posjeduju jednu takvu relevantnu informaciju o stanju unutrašnjeg duga.

Zbog toga naše pitanje koje se nadovezuje na prethodno bi glasilo:
Da li Vlada zna koliki je unutrašnji dug po neizmirenim obavezama javnih preduzeća u FBiH za penzijsko osiguranje i koje mjere Vlada misli poduzeti da bi se riješio ovaj evidentan dug, jer poseban problem predstavlja što je to unutrašnji dug i on ima jako velike cifre? Znači, tu se ne radi o milion, dva jer kad se sve to sabere po nekim informacijama koje smo dobili od Federalnog poreskog ureda, tu se radi o jako velikim ciframa i mislim da ovaj Parlament ima obavezu da zna način i mjere na koji se misli rješavati. Ovo se vjerovatno mora pretočiti kroz zakonsku regulativu i mislim da se ovaj problem mora što prije riješavati zbog čega smatram da ovo pitanje ima specifičnu težinu. Hvala.


Nema komentara: