27.8.08

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH 29.01.2008. godine

...Iz ovoga izlaganja prethodnog zastupnika vidim da i on nije dugo u naftnom problemu, tj. da nije u toku kompletne problematike. Što se tiče ove problematike kada uzmete Izvještaj Svjetske banke koja prati ove prostore 15 godina, oni kažu da je 3,5 milijardi crno tržište godišnje proguta u Federaciji, možete uzeti podatke pa pogledati. Sada da ja malo pojasnim to.

Mi u državi BiH imamo 420 graničnih prelaza od čega je samo 16 zvaničnih dok su ostali ilegalni. Kada sam pitao predstavnike Granične državne policije zašto nemate fizičko obezbjeđenje tih granica, pa čak i ove mešunarodne predstavnike, oni svi kažu: „To nisu zvanični prelazi, to su ilegalni prelazi, a mi isključivo držimo fizičko obezbjeđenje na zvaničnim prelazima!“ Znači sada, da mi imamo jedno otprilike 450 privatnih distributera nafte i naftnih derivata i kada pogledate mjesečno koliko oni prodaju nafte vidjećete da su to minimalne količine. Oni realno prodaju dnevno cisternu, to je 18 tona po cisterni što mjesečno iznosi oko 500 tona, tj. oko 500 hiljada litara, a pogledajte koliko plate poreza? Po procjeni Svjetske banke u Federaciji se potroši nafte i njenih derivata oko 1 milion i 200 hiljada tona godišnje! Sada pogledajte koliko se u Federalnom poreskom uredu oprihoduje na nafte koja je visokotarifna roba i prihodi od njene prodaje se slijevaju na jedan račun. Više nego očigledno je da se oporezuje mnogostruko manje nego što je stvarno potrošeno. To je samo jedan segment crnog tržišta i ja kažem da je to milijardu maraka vrijedan segment.

Drugi segment su visokotarifna roba poput cigareta, alkohola, kafe i ostalih proizvoda. Mi samo u Sarajevu imamo 46 legalnih pijaca gdje se prodaje ilegalna roba. Odete na pijacu, zelenu pijacu gdje treba da se prodaju poljoprivredni proizvodi, a tamo se prodaje i kafa, cigarete, alkohol itd. Ako je na kutiji cigareta markica Poreskog ureda da ta kutija cigareta košta 1,30 KM, kako je onda moguće da je vi kupite na toj pijaci za 1,20 KM? Znači na ovaj način crno tržište upije 5 milijardi KM, što vam je i vaš predstavnik Terzić kada je bio premijer Vijeća ministara desetine puta ponovio u javnim nastupima. Pet hiljada miliona maraka, puta 15 godina, koliko je to izgubljenog novca?

I zato mislim da bi više naših informacija vezanih za naftu i naftne derivate bile korisne da se usvoje odeđeni zakoni, što mi čitavo vrijeme ovdje predlažemo. Kao što se radi u Austriji i u drugim zemljama. Vidite u Srbiju može ući samo sirova nafta i ona dolazi u Pančevo, ne može se uvesti prerađena nafta. U Hrvatsku može ući samo nafta u određenom procentu koju može da pregleda i da uradi kontrolu samo ovlaštena kontrolna kuća iz Hrvatske pod nazorom Vlade. U Sloveniji samo kompanija „Petrol“ može da kontroliše ulaznu naftu, a „Petrol“ je vlasništvo „Penzionog fonda“ koji je opet u vlasništvu države Slovenije. Kad sam bio u Beču razgovarao sam sa direktorom naftne kompanije i pitao ga ko je vlasnik kompanije, on mi kaže privatno, 30% Vlada Austrije, 20% Državni fond... i na kraju mali dioničari. Pa čije je to? Naravno u vlasništvu države koja savjesno upravlja tim resursom. Analize se mogu uraditi, možemo o tome pričati, a mi stojimo iza ovih činjenica da je to tako. Hvala.


Replika na odgovor jednog od zastupnika na prethodno izlaganje:

Pa vezano za ovaj odgovor, mislim da je to mišljenje kolege zastupnika i moraću da ponovim da još uvijek smatram da nije upoznat sa svim stvarima, na osnovu kojih podataka i saznanja se kontroliše ovih 420 ilegalnih prelaza? Jasno je da ti poreski, inspekcijski i ostali organi iz određenog razloga to ne rade, jer zna se na osnovu čega i ko stoji iza njih i ko ih imenuje.

Brojne su prilike i primjedbe koje smo upučivali zvanično poreskim i carinskim organima i ostalim. Dobivali smo odgovore da oni nisu nadležni za za ilegalne granične prelaze. Pa ko je onda odogovoran?


Prema tome, ilustracije radi samo za vas, pokušajte u Hrvatskoj na pijaci prodati kutiju cigareta. Znate li ko čuva pijace u Hrvatskoj? Hrvatske specijalne jedinice policije za visokotarifnu robu! Kod nas kad dođete na pijacu, policija čuva te što prodaju ilegalne visokotarifne robe. Prema tome i dalje stojimo iza ovih tvrdnji.

Nema komentara: