27.8.08

Amandmani koji su predloženi na usvajanje Parlamentu FBiH

Amandman na Zakon o privatizaciji

Kao što sam u prethodnom izlaganju rekao mi ćemo ispred Kluba BPS-Sefer Halilović podnijeti amandman na dva člana vezana za Zakon o reviziji privatizacije po hitnom postupku, a oni se odnose na uočenu problematiku koja je bila prisutna i u informaciji Agencije za privatizaciju. Radi se o onim kupcima koji nisu ispoštovale tenderske uslove ugovora o privatizaciji i koje su jednostavno zloupotrijebile svoj položaj, stavili su firmu pod hipoteku, radnike otpustili, isjekli imovinu i na određeni način stvorili dodatni problem Federaciji i firmi koja je mogla biti u proizvodnom pogonu. Jednostavno su doveli da ona bude zaključana, da radnici budu na birou i stvorili dodatne probleme u funkcionisanju kako kantonalnih tako i federalnih vlasti.

Zbog toga naš amandman na ovaj Zakon bi glasio:
Član 25. – Sa kupcima koji nisu u predviđenom roku ispoštovali tenderske uslove izvršiti raskid ugovora i tražiti da se namiri izgubljena dobit u periodu od kupovine firme do dana u kojem je periodu oštećen Budžet FBiH, nakon čega će im biti vraćen iznos uloženih materijalnih i novčanih sredstava i certifikata.
Član 26. – Kupac državne imovine do potpune realizacije tenderskog ugovora ne može firmu zadužiti hipotekarnim kreditom kod banke dok ne izvrši komplet predviđene uslove u tenderu, potpisanom ugovoru sa Agencijom za privatizaciju.

Amandmani u vezi FERK-a

Želio sam ispred Kluba BPS-Sefer Halilović reči nekoliko riječi vezano za plan i finansijski izvještaj FERK-a za 2007. godinu koji nam je dostavljen. Smatramo da je uz ovaj plan trebao da ide i plan rada koji ga prati, kako za 2006. tako i za 2007. godinu. Jedna je stvar prisutna u ovoj praksi od osnivanja FERK-a, a to je da tri čovjeka određuju cijenu električne energije u Federaciji, što je poprilična zamjena teza, jer bi po pravilu trebalo da o toj cijeni odlučuju poslanici Federalnog Parlamenta, jer se radi o vrlo važnom krucijalnom pitanju, koje pogađe sve građane i indirektno utiče na inflaciju u zemlji.
Mi smo sada u situaciji da imamo Ministarstvo energetike, imamo Vladu, imamo federalnu komisiju koja se bavi energetikom, a u isto vrijeme FERK odlučuje o takvo važnom pitanju. Poslanici treba da podnesu odgovornost, jer svako povećanje cijena električne energije će se odraziti i na povećanje životnih namirnica i svih ostalih proizvoda, tako da je to jedan začarani krug. Treba da građani vide za koga su glasali, kako će se ponašati kad se bude raspravljalo o tako važnom pitanju.

Stoga je naš prijedlog da FERK bude savjetodavni organ Parlamentu Federacije, a ne da on odlučuje o tako važnom pitanju. Ukoliko će donositi odluke i dalje vršiti tu funkciju, mi predlažemo ukidanje FERK-a, a ukoliko će da vrši savjetodavnu funkciju mi smatramo da ne treba da prima novih 10 zaposlenih kao što je preloženo, jer jedno od većih ministarstava je Ministarstvo za saobraćaj koje ima 35 zaposlenih, a FERK već ima 25 i sa još novih 10 zaposlenih dospio bi na isti nivo kao jedno resorno ministarstvo. Zbog toga dajemo ovo na prijedlog i mislim da i ostali klubovi trebaju da o ovom važnom pitanju zauzmu jasan stav. Hvala.





Amandman na proračun budžeta FBiH

„Od dva poslanička pitanja koja sam postavio prošli put dobio sam djelimičan odgovor. Međutim, na jedno pitanje koje postavljam već četiri mjeseca nisam dobio nikakav odgovor, a to je o analitičkom prikazu spornog duga po Pariškom krugu i mislim da je to poprilično dug period za koji su imali vremena da Ministarstvo finansija da jasan odgovor. Za to im je potrebno oko pet minuta da pritisnu dugme i da računar otprinta. Zbog toga mislim da ovo pitanje zaslužuje naročitu pažnju, posebno stim što se ne želi dati odgovor.

Mi imamo sazananja i znamo da se u okviru te informacije krije podatak da se plaća dug iz Budžeta Federacije za Aluminijumski kombinat Mostar, a taj isti kombinat prikazuje svake godine suficit 60 miliona maraka. S druge strane Aluminijski kombinat Mostar je 88% u državnom vlasništvu. Tražimo zvaničnu informaciju zbog transparentnosti tog podatka i ovaj put se obraćamo premijeru Brankoviću da nam do naredne sjednice dostavi odgovor.
Ostali amandmani


Nema komentara: