27.8.08

Jedanaesta sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH 28.12.2007. godine

Ispred Kluba BPS – Sefer Halilović želio bih predložiti dva amandmana, bez obzira u kojoj mjeri oni budu podržani ili ne, mislim naš stav je u dobroj namjeri da se pomogne Vladi koja mora da zadovolji toliki broj socijalnih slučajeva i da je Federalni budžet prevashodno socijalni i smatramo da bi on trebao imati i određenu razvojnu komponentu.

Smatramo, da kada se usvajao Nacrt ovoga budžeta, Vlada je u sklopu toga dostavila i svoj operativni program u kojem je navedena informacija Svjetske banke da u Federaciji 3,5 milijardi KM godišnje proguta crno tržište, da ako ne možete prema operativnom planu smanjivati crno tržište za 20% i time osigurati 700 miliona maraka, te zbog toga predlažemo da sankcionišete bar 400 miliona maraka na crnom tržištu nafte i naftnih derivata i da ovaj budžet ne bude milijardu i 750 miliona nego 2 milijarde i 150 miliona, a da se ta sredstva podijele 100 miliona za poticaj poljoprivrede, 108 miliona za boračku populaciju i 182 miliona za povećanje 30% Penzionog fonda Federacije. Mislim da bi ovo bilo korisno jer bi se na taj način unutrašnje rezerve stavilo u funkciju razvoja bez ikakvih kreditinih zaduženja i značajno bi popravilo trenutno stanje.

Drugi naš amandman se odnosi na Ekonomski kod 821400 kojim je previđeno nabavka robnih rezervi u iznosu od samo 2.050.000 KM, što sagledavajući situaciju smatramo da je nedovoljno, a što je najbolje pokazala posljednja situacija, jer jednostavno Federalna direkcija robnih rezervi nema dovoljne količine nafte i naftnih derivata, ulja, brašna... a samim tim i svojim neodgovornim ponašenjem doprinosi lošoj situaciji, jer je u medijima često bila prisutna informacija da je 10 hiljada tona brašna zbog neodgovarajućeg skladištenja došlo u neupotrebljivo stanje. To kad se govori 10 hiljada tona ne izgleda ovako baš mnogo, međutim kad se kaže 10 miliona kilograma to je ogromna količina koja je mogla značajno pomoći narodnim kuhinjama, ugroženim socijalnim kategorijama stanovništva i smatramo da bi trebalo poduzeti mjere da se to više ne ponovi. Stoga predlažemo sa se ovaj ekonomski kod poveća na 25 miliona maraka, da se ta sredstva obezbjede sa crnog tržišta iz unutrašnjih rezervi i da se u okviru njega obavezno u direkciji robnih rezervi nalazi 20 hiljada tona nafte i naftnih derivata što je neophodno za desetodnevnu potrošnju Federacije, a preostali dio proizvoda da se može adekvatno intervenisati u slučaju poremećaja, poplava, katastrofa ili nekih poremečaja na cjenovnom tržištu što je zadnji kvartal dao jedan vrlo jak primjer i smatramo da se to ne bi smjelo dešavati. Hvala.


Nema komentara: