26.8.08

Sedma sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH 20.11.2007. godine

Želio bih prije svega da pozdravim ovaj plan Operativni plan Vlade za 2008. godinu, a posebno tačku 10. u kojoj je se obrađuje i naglašava regulisanje sive ekonomije. To je jedna pojava u kojoj je Klub BPS-Sefer Halilović od početka rada ovog Parlamenta bio aktivan, nagovještavao i govorio da je to unutrašnja rezerva koja se mora staviti u funkciju razvoja.


Prema našim podacima mi smo govorili da se radi o preko 5 milijardi maraka svake godine koje proguta crno tržište, dok prema materijalima koje smo dobili navedeno je da se prema procjenama radi o 30% učešća u GDP-u i to 3,4 milijarde za 2006. godinu i 3,7 milijardi za 2007. godinu.
Kad neko dođe iz inostranstva i da kredit od 10 miliona eura to je udarna vijest na svim vijestima, predsjedništvo se slika itd., a mi svake godine izgubimo po ovim podacima koje je predočila Vlada 3 hiljade i 700 miliona maraka!

Znači, nama je drago i pozdravljamo ovakav plan, što je stalni upit i stalni stav BPS-SH bio da se mora obratiti pažnja na unutrašnje rezerve i da se one stave u funkciju razvoja. Ja sam se preko 10 godina bavio ovom problematikom i to je poprilično softificirana oblast koja je poprimila drastične razmjere, jer se ništa ne poduzima na tom području 15 godina.

Ovim Operativnim planom je predviđeno da se siva ekonomija smanjuje prosječno negdje oko 20% godišnje, tako da bi se ovaj problem u potpunosti mogao riješti tek za pet godina.
Mi smatramo da bi puno značajnije za Vladu bilo pošto najveći dio tog crnog tržišta čini visoko tarifna roba preko 70% da ta sredstva trebalo da se što prije stave u funkciju Vlade. Da se u naredne dvije godine u prioritetu sankcioniše 70% crnog tržišta visoko tarifne robe. Ta bi znači, sredstva u iznosu oko 2 milijarde jako puno pomogla dosadašnjem stanju i kretanjima po svim segmentima i ono bi popravilo sve makroekonomske pokazatelje koji su postavljeni pred Vladu da se rješavaju u narednom periodu. Od smanjivanja duga, povečanja unutrašnjih rezervi, povećanja kreditne sposobnosti do spriječavanja procesa povečanja broja nezaposlenih, jer samo kad se uzme u obzir da jedno kvalitetno radno mjesto košta između 25 do 30 hiljada maraka, za ovako prikupljena sredstva bi se moglo negdje oko 120 hiljada novih radnih mjesta otvoriti! Šta bi to značilo za Federaciju, šta bi to značilo za društveni bruto proizvod, za povečanje izvoza, smanjivanje uvoza i povečanje deviznih rezervi...

O tome ne bi trebalo šire govoriti i sama ta činjenica govori da je to jedna od najvažnijih stvari koja je u ovom Operativnom planu prisutna, mi ga zbog toga podržavamo i ukoliko bude bilo kakvih potreba da pomognemo Vladi u nekim našim saznanjima, prijedlozima, mjerama BPS-Sh je otvoren za saradnju. Hvala.


Nema komentara: