26.8.08

Šesta sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH 30.10.2007. godine

Moje pitanje odnosi se prije svega na jedan odgovor koji smo dobili od Federalnog poreskog ureda, gdje je naše poslaničko pitanje bilo koliko je fiktivnih firmi u proteklih četiri godine registrovano i koliko su te firme utajile poreza i na taj način oštetile budžet FBiH?


Dobili smo odgovor da se radi o 732 fiktivne firme, znači nepostojeće i da su utajile 240 miliona KM!
To je samo jedan segment, kad se uzme da za boračku populaciju za godinu dana treba 120 miliona KM i onda se tu stvaraju razni problemi, gdje naći sredstva, odakle itd. dok u isto vrijeme 732 firme i 240 miliona KM poreskih obaveza nije uplaćeno, ne postoji.


U daljem nastavku odgovora smo dobili da je protiv 515 firmi pokrenut krvični postupak i da je to predato tužilaštvu, a koliko je nama poznato za iznose preko 200.000 KM za koji se pokreće krivični postupak je obavezan pritvor, pa bi stoga naše pitanje sad glasilo:
Koliko je osoba u pritvoru od tih 515 krivičnih prijava koje je podnijeto u prethodne 4 godine, pošto Federalni porezni ured ima pravnu službi koja zastupa te predmete?


Zanima nas koliko je tih predmeta riješeno, da li je od toga jedan fening uplaćen u Federalni budžet i da li su ta lica ponovo osnovala neke druge firme, a duguju ogromne iznose sredstava?

Drugo moje pitanje se odnosi na robne rezerve.
Zanima me koliko nafte i naftnih derivata postoji u Federalnim rezervama, jer koliko je poznato prije 5 godina ukinuta je Odluka o obaveznom minimumu koji moraju imati svi koji se bave distribucijom nafte i naftnih derivata?


S obzirom na stanje na tržištu gdje nafta svaki dan postiže nove vrlo ekstremne cijene, sotigla je 92 dolara a prije 5 godina je bila 55 dolara. Zbog pojave sukoba na granici Iraka sa Turskom što će dovesti do još većeg rasta cijena, a samim tim dolazi i zimski period gdje su obično nafta i njeni derivati u uzlaznoj putanji, a nafta direkto utiče na inflatorna kretanja, znači da sada u Federaciji svaki ulazak nafte će biti sa novim višim cijenama i to će se odražavati na ekonomska kretanja na tržištu i direktno će uticati na inflaciju što će imati jako veliki odraz na ekonomsko stanje u ovoj godini po svi parametrima kroz mnogobrojna poskupljenja roba za građane.

Zbog toga bih molio da nam se dostavi koliko ima u robnim rezervama, ja mislimda nema ništa, a trebalo bi da bude minimum 100 hiljada tona s obzirom na situaciju koja vlada u svijetu i našem okruženju.

Nema komentara: